Dividing… our job.

Vermeerderen van Hosta’s is ons werk en om eerlijk te zijn als wij het kunnen… dan kunt u het ook. Op de kwekerij vermeerderen we Hosta’s het hele jaar door. Maar voor menig tuinliefhebber is het niet altijd even gemakkelijk om een mooie Hosta, die vol in blad staat, te lijf te gaan met mes, zaag of spade (en bij hele grote planten een combinatie van al deze gereedschappen). Toch is dit wel mogelijk en kan beschadigd blad worden teruggesneden. De voorkeur van vermeerdering gaat toch meestal uit naar voorjaar en najaar. In het najaar wacht u tot de bladeren minder mooi beginnen te worden en kunt u nog altijd zien waar u tussen de scheuten met scherpe schop of spade moet steken om de plant te delen.

Het is aan te raden om van zeer grote volwassen exemplaren niet direct te kleine planten te maken omdat er dan na verhouding niet genoeg wortels aan ieder stukje plant zitten. Het is verstandiger om de grote plant in 4 tot 8 stukken te delen alsof er een taart wordt aangesneden. Het jaar erop kunt u, nadat er nieuwe wortels gevormd zijn, de planten wederom delen. Dan is het beter handelbaar om de gehele plant uit de grond te nemen en met een keukenmes te delen. Het voorjaar wordt het meeste gebruikt om te delen. Als de eerste punten de grond uitkomen is het ook weer goed zichtbaar waar er tussen de scheuten gedeeld kan worden. Het nadeel in het voorjaar is dat als de scheuten uitgelopen zijn het best lastig kan zijn om zo te steken, zagen of snijden zonder de nieuwe scheuten te beschadigen. Niet dat de plant er veel last van zal hebben, maar bij het ontvouwen van het blad kan de beschadiging van het blad duidelijk zichtbaar zijn en blijven. Het blad dat zich later ontwikkeld zal wel gaaf zijn.

In veel gevallen is het met Hosta’s niet denken maar doen. Een Hosta is te groot in de border… steek eenvoudig een stuk af. In het najaar vergeten te delen… doe het in de winter, er gaan hooguit enkele nieuw te vormen scheuten verloren van de soms vele tientallen die er nog komen.

Eén belangrijke tip wil ik nog met u delen en dan gaat het over de mini en kleine Hosta’s. Hier is duidelijk te merken dat er een groter succes is als deze in de maanden juni en juli vermeerderd worden. De kleine planten zijn gemakkelijk hanteerbaar en kunnen in zijn geheel uit de grond of pot genomen worden waarna ze met een keukenmesje te delen zijn. Is het niet goed te zien waar u moet delen? Spoel dan de wortels schoon met wat water. Plant de nieuw gedeelde mini en kleine Hosta’s direct terug na het vermeerderen om uitdroging te voorkomen en u zult zien dat deze direct verder groeien, nieuwe scheuten vormen en vaak ook nog een nabloei geven.