De slak… Hosta vijand nummer 1

Als Hosta kweker is de meest gestelde vraag aan ons: Wat doet u tegen de slakken? Hosta’s zijn één van de meest betrouwbare vaste planten in de tuin, maar het is een feit dat Hosta’s zeer geliefd zijn bij slakken. De perfecte oplossing zouden Hosta variëteiten zijn die niet aangevreten worden door de slakken. In tegenstelling tot wat enkele tuinbladen schrijven is het echter nog niet zo dat er resistente variëteiten bestaan. Het is wel zo dat Hosta’s met dikke bladeren minder snel worden aangevreten door slakken dan Hosta’s met dunne bladeren. Hier komt u eenvoudig achter door aan de bladeren te voelen of ze stevig zijn of niet, jarenlange studie is hiervoor niet noodzakelijk. Echter alle bestaande Hosta’s in de tuin vervangen door variëteiten met stevig blad is niet voldoende. De Hosta is en blijft het beste restaurant in de tuin voor de slak en deze zal wat harder moeten bijten om de gaten er in te vreten. Het spreekwoord zegt: als je honger hebt….eet je alles. Het komt er dus op aan wat de Hosta liefhebber er zelf aan zou willen en kunnen doen wanneer het slakken probleem zich voordoet.

Voorkomen van slakken / slakkenvraat

Van alle slakkensoorten zijn het voornamelijk de naaktslakken die de gaten in de Hosta’s veroorzaken. Tijdens de schemering van de avond trekken ze vanuit hun schuilplaatsen (o.a. bladafval, buxushagen en Hedera begroeiing) erop uit om zich tegoed te doen aan de Hosta’s. Dit is dus ook het moment om ze te vangen. Veel Hostaliefhebbers gaan ’s avonds op jacht en nemen met de hand alle slakken weg die ze kunnen vinden. Het is misschien niet het meest frisse werkje maar het is mooi meegenomen dat u zo iedere avond van dichtbij van uw Hosta’s kunt genieten. Het aanbrengen rondom de Hosta’s van een materiaal waar slakken niet graag overheen kruipen (o.a. boomschors, cacao doppen, gebroken schelpen) is een manier om een volgende invasie van slakken tegen te gaan. Daarnaast is het strooien van koffieprut rondom de planten en het sproeien van een knoflookoplossing zelfs dodelijk en andere slakken blijven op afstand. Dit dient echter zeer regelmatig herhaald te worden aangezien de cafeïne en knoflook uitspoelen bij regen.

Bestrijden van slakken

Naast het vangen en verjagen van slakken kunt u ze ook op diverse manieren extra lokken om er uiteindelijk vanaf te komen. Een veel gehoorde wijze is door biervallen te plaatsen in uw tuin. Ingegraven potjes die driekwart gevuld zijn met bier (het liefst bruin bier) hebben een ongekende aantrekkingskracht op de slak die zich tegoed doet aan het bier en erin verdrinkt. Ook vrijwel alle slakkenkorrels hebben een lokstof zodat ze gemakkelijk worden gevonden door slakken. Bij slakkenkorrels is steeds meer keuze in biologische korrels naast de chemische korrels en is aan u de keuze. Laat u hiervoor bij een tuincentrum goed inlichten aangezien beschikbaarheid en middelen per jaar en land variëren. In het algemeen kan wel gesteld worden dat het strooien van korrels bij aanvang van het seizoen herhaald dient te worden. Wanneer het slakkenprobleem enigszins onder controle is kan pleksgewijs korrels gestrooid worden, bijvoorbeeld onder een oude dakpan of holle pijp, zodat de korrels niet door regen oplossen en door andere dieren gegeten kunnen worden.

Op de kwekerij zijn wij begonnen met het inzetten van parasiteerde aaltjes die de slakken parasiteren waarna de slakken komen te overlijden. Dit echter nog met wisselend succes maar kunnen wij u hopelijk in de toekomst meer hierover vertellen om dit ook in de tuin als bestrijding in te zetten.

De hier opgenoemde oplossingen zijn slechts een kleine greep uit de vele manieren die er zijn om van de slakken af te komen en het komt er toch op aan wat de tuinliefhebber zelf wil doen.

Hier een recept van een knoflookextract dat werkelijk goed werkt en zoals het bij het “vechten tegen de slak” in het algemeen is… de kracht zit in de herhaling!

Knoflook extract… recept tegen slakken.

  • U neemt 2 knoflookbollen, hele bollen, geen teentjes.
  • De knoflookbollen kneuzen, pletten.
  • 1 liter water laten koken. De knoflook toevoegen aan het kokende water.
  • 10 minuten laten koken.
  • Af laten koelen en zeven, bijvoorbeeld door een nylonkous.
  • Het verkregen knoflooksap bewaren in een afsluitbare fles.
  • 1 liter water in een drukspuit of een andere vernevelaar, 2 grote eetlepels van het knoflooksap toevoegen. 2 eetlepels zijn nodig voor iedere liter water die u aanmaakt.
  • Goed doorroeren. U kunt nu de planten bespuiten. Herhalen om de 2 à 3 weken.
  • Tip: spuit ’s avonds laat, dan blijft de plant langer nat. Het effect van spuiten is dan veel groter.